Cuma, Mayıs 19, 2006

Symantec'le Microsoft sonunda mahkemelik oldu

Microsoft'un güvenlik yazılımları alanına el atmış olmasından duyduğu rahatsızlığı geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu anti-tröst yetkililerine şikayet eden Symantec'in Microsoft'la kavgası, Microsoft'a karşı açılan bir dava ile yeni bir boyut kazandı.

MSNBC ve The Seattle Times'ın haberlerine göre Symantec Microsoft'u kendisine ait teknolojiyi "kasten ve gizlice" gelecek işletim sisteminde haksız yere kullanmakla suçluyor ve Windows Vista'nın blok satışlarının engellenmesini amaçlıyor.

Tartışmanın nedeni Microsoft'un Veritas adlı şirketten satın alıp geliştirdiği ve büyük miktarda verinin disklere yazılmasını yöneten "volume management software" ile ilgili. Symantec'in geçtiğimiz yıl satın aldığı söz konusu şirketle Microsoft'un 1996 yılına dayanan bir lisans anlaşması bulunuyor. Symantec söz konusu yazılımı Microsoft'un geliştirip yeniden yazdığını ve bunun iki şirket arasındaki lisans anlaşmasına uygun olmadığını iddia ediyor. Microsoft ise iki yıl önce Veritas'ın haklarının tümüyle satın alınmış olduğunu ve yazılımı geliştirme konusunda Microsoft'un artık özgür olduğunu iddia ediyor.

Konu iki firmanın güvenlik yazılımları ile ilgili rekabetiyle direkt ilişkili olmasa da iki firma arasında bir süredir mevcut bu gerginliğin bu davanın açılmasını tetiklediği iddia ediliyor.